Welke tussenruimten moet ik aanhouden bij het verwarmen van mijn overdekte binnenplaats?

Beste Witte Elektrische Patio Verwarmer

Een overdekte binnenplaats biedt beschutting tegen de weersomstandigheden en kan dienen als huiskamer, eetruimte of werkruimte. Het is een uitstekende manier om langer van het buitenseizoen te kunnen genieten. Nu steeds meer buitenruimtes op binnenruimtes gaan lijken, vragen veel mensen zich af of het wel veilig is om een binnenplaatsverwarmer op hun overdekte binnenplaats te zetten. Het korte antwoord is ‘ja’! Wanneer u een verwarmer in uw overdekte binnenplaats zet, zorgt u voor extra comfort wanneer de temperatuur gaat dalen. Het is ook absoluut veilig wanneer men zich aan de voorschriften van de fabrikant houdt. Voor het installeren van een binnenplaatsverwarmer is het vooral belangrijk om goed op de voorschriften voor tussenruimten te letten, zodat uw verwarmer optimaal werkt en mogelijke gezondheids- en veiligheidsrisico’s tot een minimum worden beperkt.

Wat zijn de eisen voor de tussenruimten voor mijn binnenplaatsverwarmer?

De minimale eisen voor de binnenplaatsverwarmer van uw ruimte verschillen van verwarmer tot verwarmer, en hangen af van de energiebron (aardgas of elektrisch) en de hoeveelheid energie die de verwarmer uitstraalt. De aanbevolen afstand vanaf de vloer ligt meestal tussen de 2 en 3 meter voor elektrische modellen en modellen op aardgas, afhankelijk van het vermogen van de verwarmer en de indeling en geografische locatie van uw binnenplaats.

Gasverwarmers zijn meestal krachtiger dan elektrische verwarmers, dus Bromic adviseert minstens 90 cm tussen de gasverwarmer en het plafond, en nog eens 90 cm tussenruimte met de muur of andere brandbare delen aan te houden. Het goede nieuws is echter dat de afstand tot het plafond vaak tot slechts 35 cm kan worden beperkt wanneer een warmteschot boven de kop van de gasverwarmer wordt gemonteerd.

Elektrische verwarmers bieden ten aanzien van tussenafstanden voor binnenplaatsverwarmers iets meer flexibiliteit omdat ze vaak zo zijn ontworpen dat de meeste warmte door de achterzijde en zijkanten van de verwarmer wordt tegengehouden. De betekent dat er maar 25 cm tussenruimte tussen de zijkanten en 15 tot 25 cm tussenruimte aan de bovenkant moet worden aangehouden.

TIP 1: Bekijk ons artikel over het kiezen van de beste verwarmer voor uw ruimte voordat u een aankoop doet!

Beste Zwarte Elektrische Buitenkachel
Verzonken installatie elektrische buitenverwarming Bromic Platinum

Waarom gelden er eisen voor de tussenruimten voor mijn binnenplaatsverwarmer?

Eisen voor de tussenruimten voor binnenplaatsverwarmer spelen een belangrijke rol bij het plannen van de installatie van uw verwarmingstoestel. Om ervoor te zorgen dat de verwarmer optimaal functioneert en aan alle verplichte veiligheidsnormen voldoet is het van groot belang dat u de juiste tussenruimten in acht neemt.  Als de verwarmer bijvoorbeeld te hoog is geïnstalleerd, levert deze mogelijk niet de gewenste temperatuur of moet deze op de hoogste stand werken, waarbij onnodig energie wordt verspild. Een verwarmingstoestel dat te laag of te dicht bij anderen voorwerpen is geïnstalleerd, kan zorgen voor brandgevaar. De tussenruimten zijn zo bepaald dat voorwerpen in de buurt binnen de normen voor een veilige temperatuur blijven. Om risico te vermijden en te garanderen dat uw verwarmer een optimale warmtespreiding heeft, moet u ervoor te zorgen dat deze op veilige afstand (aangegeven door de fabrikant van het verwarmingstoestel) blijft van muren, het plafond, meubilair en stoffen zoals een tafelkleed, dekzeil, zonnescherm of gordijnen.

TIP 2: Raadpleeg voor het installeren van uw buitenverwarmer altijd de installatiehandleiding van de fabrikant voor gedetailleerde informatie over de tussenruimten die voor de binnenruimteverwarmer gelden!

Beste Elektrische Patio Verwarmer
Verzonken elektrische buitenverwarmer Bromic Platinum in een kustgebied

Op welke plek op mijn overdekte binnenplaats kan ik mijn verwarmingstoestel plaatsen?

Voorafgaand aan het installeren van een nieuwe buitenverwarmer moet u de volgende punten in overweging te nemen: 

  1. Welk soort ruimte wilt u verwarmen? Hoeveel verwarmingstoestellen u nodig heeft hangt af van de totale afmetingen en vorm van uw binnenplaats, en waar u de toestellen plaatst voor een optimaal verwarmingsbereik. Even belangrijk is de gemiddelde buitentemperatuur op de plek waar u zich bevindt, de aanwezigheid van andere warmtebronnen (bijv. een open haard) en in welke mate de ruimte wordt omgeven door wanden. Halfomsloten binnenplaatsen kunnen bijvoorbeeld uitstekend warmte vasthouden. Als er echter gasverwarmers worden gebruikt, moet de ruimte voor 25% open zijn om voor een goede luchtstroming te zorgen. De hoogte van de muren en het plafond spelen ook een rol bij het bepalen waar de verwarmingstoestellen het beste kunnen worden gemonteerd. 
  2. Hoe kunt u zich voorbereiden op het monteren van uw binnenplaatsverwarmers? Voor montage aan plafond of muur bestaan verschillende opties voor installatie die bij uw verwarmingsbehoefte passen. De tussenruimten moeten niet alleen passen voor de afstand tussen de verwarmer tot de muur of het plafond, maar ook voor de afstand tot de vloer. Voor de veiligheid en voor optimale prestaties is er voor elk brandstoftype en productmodel een ideaal bereik voor de tussenruimte aan de bovenkant bepaald. Dit kan worden bereikt voor uw betreffende ruimte via een laag profiel en langere modellen van de montagestangen, afhankelijk van de hoogte van uw ruimte en op basis van de handleiding van de fabrikant.
  3. Zijn er nog andere voorwerpen in uw ruimte? Zorg er altijd voor dat er minstens een tussenruimte van 90 cm is tussen het verwarmingstoestel en andere voorwerpen in de ruimte. Dit kan gaan om een televisie, luidsprekers, een plafondventilator, lampen of een sprinklerinstallatie. U moet extra voorzichtig zijn met stoffen, zoals een dekzeil, zonnescherm of gordijnen, omdat deze materialen vaak zeer brandbaar zijn. Zorg er altijd voor dat u de handleiding leest en neem in geval van twijfel contact op met de fabrikant. 

TIP 3: Bezoek onze pagina technische hulpmiddelen voor het downloaden van het productoverzicht van uw favoriete buitenverwarmer van Bromic, met specificaties voor tussenruimten!

Twijfelt u nog?

Hier bij Bromic weten we precies hoe de perfecte buitenruimte moet worden ingericht, dus neem vandaag nog contact op met onze experts buitenverwarming, zodat ze een gratis ontwerp kunnen schetsen voor het plaatsen van verwarming die specifiek op uw ruimte is toegesneden.

Categorieën