Corrosiebestrijding: Buitenverwarming in kustomgevingen

Ceiling Patio Heater - Bromic Platinum Electric Black Recessed

Maritieme buitenverwarming krijgen het zwaar te verduren. Zoutnevel, wind, mist en storm – er is altijd wel een bedreiging waardoor metalen onderdelen kunnen gaan roesten. Door de beste materialen voor kustomgevingen te kiezen in combinatie met regelmatig onderhoud kan de levensduur van uw buitenverwarming aanzienlijk worden verlengd.

Oorzaken van corrosie

Zoutnevel van brekende golven en aanlandige wind zijn veruit de grootste bedreiging voor metalen onderdelen. Het bestaat hoofdzakelijk uit natriumchloride en versnelt de elektrochemische reacties die roestvorming en andere vormen van corrosie op metalen onderdelen veroorzaken. Bovendien kan de hoge relatieve vochtigheid (RH) in kustgebieden de aantasting van metalen verder in de hand werken. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de blootstelling van het metaal aan atmosferische verontreinigende stoffen en andere door de mens vervaardigde verbindingen, zoals zwaveldioxide. Deze bevindt zich bijvoorbeeld in de vochtlagen als gevolg van mist, nevel of dauw. Kustgebieden die vaak te kampen hebben met een hoge vochtigheidsgraad, waar regelmatig mist en lange perioden zonder regen voorkomt, zijn dan ook bijzonder kwetsbaar voor metaalcorrosie.

Concentratie van zoute lucht

De corrosiesnelheid hangt af van de hoeveelheid zoutnevel in de lucht en varieert aanzienlijk van regio tot regio. Hoewel gebouwen aan zee altijd zwaarder worden getroffen dan gebouwen verder landinwaarts, hebben studies aangetoond dat zoute lucht metaal meer dan 80 km landinwaarts kan aantasten. In sommige regio’s is zoutpenetratie zelfs verder landinwaarts aangetroffen. Florida, bijvoorbeeld, heeft enkele van de grootste zoutafzettingen geregistreerd, die zelfs tot 160 km landinwaarts structuren aantasten.

Naast neerslag en relatieve vochtigheid zijn er verschillende andere factoren die de corrosiesnelheid van zoute lucht op metaal beïnvloeden, waaronder windsnelheid en -richting, kusttopografie en golfhoogte. Elk van deze factoren speelt een rol bij het bepalen van de afstand die zoute lucht aflegt. Dit betekent echter ook dat de corrosiesnelheid, zoals bij alle weersomstandigheden, van jaar tot jaar aanzienlijk kan variëren.

Roestvrij staal voor buitenverwarmingen aan de kust

Roestvast staal wordt beschouwd als een van de meest corrosiebestendige metalen en heeft een lange roestvrij staal wordt beschouwd als een van de meest corrosiebestendige metalen en heeft een lange geschiedenis van goede prestaties in kustgebieden. De twee populairste soorten roestvrij staal zijn de RVS304 en RVS316. Hoewel beide types uitstekend presteren in de meeste omgevingen, bestaat het 316-staal uit 2% tot 3% molybdeen, wat de corrosieweerstand nog verhoogt.

Ongeacht het metaal van uw buitenverwarming, zullen kustomgevingen altijd een intensiever onderhoudsregime vereisen dan omgevingen in het binnenland. Om het uiterlijk van het product te behouden, moeten verwarmers bij voorkeur overdekt worden gemonteerd, zodat ze zo veel mogelijk beschermd zijn tegen weersinvloeden. Bovendien moet de behuizing van het verwarmingselement ten minste om de twee weken met een zachte vochtige doek worden schoongemaakt om het uiterlijk van het product in stand te houden en het te beschermen tegen de corrosieve krachten van het zeemilieu.

Voor een complete gemoedsrust biedt Bromic nu ook zijn Platinum Electric-reeks aan in hoogwaardig 316 roestvrij staal voor kusttoepassingen. De nieuwe reeks verwarmers is speciaal ontworpen om superieure weerstand te bieden tegen de corrosieve elementen van maritieme omgevingen en heeft zijn duurzaamheid en prestaties al bewezen op een aantal van ’s werelds meest luxueuze superjachten en cruiseschepen.

Voor meer informatie over welk product voor u geschikt is, kunt u contact opnemen met een van onze verwarmingsexperts.

Categorieën